De Spotters mogen één keer per week een onderneming interviewen, deze week de beurt aan LEKKER VERDRAAID. Lekker verdraaid is een pastasaus gemaakt van ‘misvormde’ groenten.
Hey ondernemers van Lekker Verdraaid! Kunnen jullie jezelf voorstellen?
Hoi! Wij zijn Lekker Verdraaid en wij staan voor een wereld zonder voedselverspilling. Op jaarbasis wordt er meer dan een miljard ton aan voedsel verspilt. Dat terwijl wij in een wereld leven waarin niet iedereen genoeg te eten heeft. Te gek voor woorden! De manier waarop wij (Indra, Erik en Benjamin) voedselverspilling tegen zullen gaan is door misvormde groenten, die vanwege uiterlijke redenen de consument anders niet bereikt, alsnog te gebruiken. Een van de groentetelers die wij hebben gesproken liet weten dat hij op jaarbasis 25 ton bruikbare groenten verspilt vanwege het feit dat het uiterlijk van de groenten afwijkend is. Wij gaan deze misvormde groenten gebruiken door ze te verwerken in een overheerlijke pastasaus. Deze saus is niet alleen heerlijk voor bij de pasta, maar kan ook als dip voor bij de borrel. Een multifunctionele saus dus.
Jullie zijn pas net met de minor ondernemerschap begonnen. Hoe is jullie team en idee ontstaan?
‘Erik en ik zijn samengekomen nadat Erik zichzelf pitchte op de kennismakingsweek van de minor Ondernemerschap en zei dat hij graag iets met duurzaamheid wilde gaan doen,’ vertelt Indra. ‘Toen ben ik op hem afgerend. Ik ben begonnen over misvormde groenten en voedselverspilling en om daar iets aan te doen. Erik kwam aan de hand daarvan met het idee om er een pastasaus van te maken.’ Een geweldig idee waar wij meteen mee aan de slag zijn gegaan. Na het succes van Lekker Verdraaid (eerst de Buitenbeentjes genoemd) op de prototype party was ook Benjamin erg geïnteresseerd. Hij kwam enthousiast naar ons toe en heeft zich bij het team gevoegd.
Was het altijd al jullie passie geweest om een eigen onderneming te starten?
Ja, wij zijn geboren ondernemers. Van jongs af aan wordt er al gedacht in kansen en oplossingen. Alledrie zijn wij van mening dat geld niet dient als doel, maar als middel. Wij willen namelijk alledrie maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ons ultieme doel is het terugdringen van de wereldwijde voedselverspilling.
Met dezepastasaus spelen jullie goed in op de trend van nu. Maar hoe gaan jullie ervoor zorgen dat jullie wel onderscheidend blijven?
Wij zijn onderscheidend omdat onze pastasaus kant en klaar is. In plaats van saus en losse groenten te kopen ben je nu in één keer klaar. Ook maken wij een seizoensgebonden product. Door nu pompoen en wortel te gebruiken als basis voor de pastasaus, onderscheiden wij ons van de meeste pastasaus ontwikkelaars, die standaard tomaten als basis gebruiken.
Daarnaast zal het uiteindelijke product uiterst duurzaam zijn, omdat onze producten lokaal geteeld en verwerkt worden. Door het wecken verleng je de houdbaarheid, waardoor ons product langer houdbaar blijft.
Jullie zitten nu in de zogeheten start-up periode. Als je terug kijkt op wat je nu al allemaal hebt meegemaakt, wat zouden jullie anders doen?
Terugkijkend zouden wij meer tijd besteden aan het helder krijgen van ieders doelen en het vertalen hiervan naar één gezamenlijk doel. Ook hadden wij eerder kunnen beginnen met het experimenteren van de pastasaus. Wij merken dat dit toch meer tijd in beslag neemt dan vooraf gedacht.
Wat zijn jullie toekomstplannen?
Wij hopen zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de huidige wereldwijde en nationale voedselverspilling. Onze pastasaus helpt mensen met het reduceren van de voedselverspilling, zonder dat zij zichzelf tekort doen aan de kwaliteit van hun eten. Verder zorgt ons product ervoor dat groentetelers ook kunnen verdienen aan misvormde groenten.
Pak je Spottlight: Waarom willen wij een product bij Lekker Verdraaid kopen?
Als jij onze heerlijke pastasaus koopt, kan je lekker eten met een goed geweten!